Taiteilun lumoa Wanhan Villan Taiteessa

Wanhan Villan Taide -Screenshot.png

Minulla on ollut lapsuudessani useampiakin haaveammatteja, mutta piirustusharrastukseni vuoksi kaikki siihen liittyvä kiinnosti ammatillisessa mielessä todella paljon. Piirsin ja taiteilin käytännöllisesti katsoen mitä vain ollessani nassikka ja vaikka harrastukseni ei koskaan tuonutkaan minulle ammattia (ainakaan vielä), olen silti pitänyt piirtämistä ja muuta taiteilua lähellä sydäntäni. Haaveeni ei lopulta vienyt minua koulun pääsykokeita pidemmälle, mutta se ei ole missään nimessä tarkoittanut sitä, että olisin lopettanut taideharrastustani. En ole mielestäni millään tavoin hyvä piirtäjä enkä koe itseäni muutenkaan erityisen taitavaksi taiteellisesta näkökulmasta, mutta olen silti aina nauttinut itseni ilmaisemisesta ja piirtämisen tuomasta vapaudesta.

Aiheeseen liittyen olin törmännyt Hyvinkäällä käyskennellessäni sellaiseen kehystämö- ja taidetarvikeliikkeeseen kuin Wanhan Villan Taide, jossa en ole koskaan aiemmin käynyt, mutta nyt olin ajatellut käydä vilkaisemassa, mikä tämä liike oikein on miehiään. Tein pienet googletukset ja äkkiä katsottuna osasin odottaa maalauksia ja isoa määrää erilaisia taidetarvikkeita sekä kehyksiä.

Tämäkin liike sijaitsee Kauppakeskus Willan läheisyydessä ja tarkemmin sanoen Villatehtaassa, joka on tunnettu aiemmin myös nimellä Wanha Villatehdas. Tästä yli sata vuotta vanhasta rakennuksesta säteili jotakin tietynlaista karismaa, joka vihjaili hyvin vahvasti, että rakennus olisi nähnyt historiansa aikana kommelluksen jos toisenkin. Sisälle Villatehtaaseen astuessani eteeni avartui käytävä, jonka seinille on ripustettu erilaisia akvarellimaalauksia taidenäyttelyä varten. Maalauksien aiheina olivat suurimmaksi osaksi erilaiset maisemat, josta kertoi myös taidenäyttelyn nimi ’’Neljä vuodenaikaa’’. Mikäli teoksiin ihastuu enemmän, oli näitä myös mahdollista ostaa mukaansa sisustusta kaunistamaan.

Ihailin kyseistä taidenäyttelyä pidemmän tovin, kunnes uskaltauduin liikkumaan käytävän läpi ja itse liikkeeseen. Eteeni avautui avara tila, jonka katto oli kirkkomaisesti useamman metrin korkeudessa. Ensisilmäyksellä liikkeessä oli nähtävillä erilaisia tauluja ja kehyksiä, joista erityisesti kehyksiä oli uskomattoman laaja valikoima jokaiseen mahdolliseen kehystystoiveeseen. Kehyksien jälkeen ihailin myös seinille ripustettuja tauluja, joista ensimmäiseen tutkimaani maisemamaalaukseen oli merkattu maalausajaksi vuosi 1965. Muutakin selkeästi vanhempaa taidetta oli esillä, mutta näiden vuosiluvut ja maisemat jäivät täysin toissijaisiksi asioiksi, kun huomioni varasti Sauli Niinistön, Tarja Halosen ja Mannerheimin muotokuvat. Saatuani silmät irti Halosen punaisista hiuksista, aloin myös tarkastelemaan muita paikasta löytyviä kehystyksiä, joskin näiden läpikäymiseen tarvitsisin aimo annoksen aikaa, sillä kyseessähän kuitenkin oli kehystämö ja vieläpä sellainen, jossa valikoima on lievästi sanottuna kohdillaan.

Liikkeen takaosia tutkiessani törmäsin myös erilaisiin julisteisiin, koriste-esineisiin ja peileihin. Omaksi hauskuudekseni innostuin klassisesta Afrikan Tähti -pelistä, joka oli seinällä kehystettynä ja herätti itsessäni siten paljon positiivisia muistoja. Löysin liikkeestä peleihin liittyen myös vinon pinon erilaisia inspiroivia palapelejä erilaisista arkkitehtuurisista mestariteoksista ja historiallisista taideteoksista, mikäli palapelien kokoaminen kuuluu kiinnostuksen kohteisiin.

Koska kyseessä on myös taidetarvikekauppa, liikkeestä oli yhytettävissä mitä monipuolisimmat tarvikkeet kaikenlaiseen taiteiluun. Liikkeessä oli oma hyllykkönsä kaikille maaleille ja valikoimista oli löydettävissä muun muassa vesi-, akryyli- ja öljymaalit maalausprojekteista suoriutumiseen. Maalaamiseen liittyen paikasta oli saatavilla myös kaikki muu tarpeellinen tarvikkeisto erilaisista maalauskankaista aina siveltimiin ja vastaaviin saakka. Ja koska taide ei ole pelkästään maalaamista, löysin paikasta myös itselleni mieluisat ja tutut piirustusvälineet, kuten hiilet, kynät, värikynät ja muut vastaavat. Näiden lisäksi saatavilla oli paljon erilaisia paperilaatuja monenlaiseen tarpeeseen, kuten pergamentti-, kalligrafia- ja akvarellipapereita.

Taaempaa liikettä löysin vielä pienen työpajan, jossa varsinaiset kehystystyöt tehdään. En viitsinyt mennä nuuskimaan sen enempää omin nokkineni, vaan päätin ensin turista omistajan kanssa. Keskustelumme aikana kävi ilmi, että liikkeessä olisi varovaisellakin arvioilla heitettynä monta tuhatta erilaista kehystä, jonka vuoksi mieluisan löytäminen on varmastikin vain ajan kysymys. Hänen mukaansa kehystystöihin menee yleensä pari viikkoa, mutta tilauksen kiireellisyyden mukaan tilausta voidaan myös vauhdittaa, jos aikataulu antaa myöten. Sain keskustelumme lomassa pienen esittelykierroksen hänen työpajaansa, jossa omistaja esitteli minulle laitteistoaan ja työprosessiaan. Isoa työpöytää reunustivat erilaiset itselleni entuudestaan tuntemattomat laitteet, joilla pystyttiin esimerkiksi sahaamaan puuta ja pahvia millintarkasti. Laitteiston lisäksi pajassa oli paljon raakapuuta ja erilaisia kehyksiä työprosesseista suoriutumiseen.

Keskustelimme vielä hetken taiteesta ja kehystämisestä. Omistaja mainitsi tämän keskustelun aikana, että paikkaan olisi mahdollista saada omaa taidetta näytille. Jos itsellesi on siis ehtinyt kasaantua isompikin taidekokoelma, näitä pääsee laittamaan näytille Wanhan Villan Taiteessa. Paikka on muutenkin taitelijoiden suosiossa ja liikkeessä vieraileekin useampi taitelija vakituisin väliajoin hakemassa erilaista tarvikkeistoa heidän projektejaan varten.

Tämän keskustelun jälkeen minun olikin aika siirtyä seuraavaan osoitteeseen. Mikäli saan tulevaisuudessa itselleni tauluja, jotka vaativat hienompia arvolleen sopivia kehyksiä, tiedän ottaa suunnakseni Wanhan Villan Taiteen tilat!

Lisätietoja yrityksestä: https://www.ostoskortteli.fi/hyvinkaa/wanhanvillantaide/

Hyvinkään parhaat tarjoukset: https://www.ostoskortteli.fi/tarjoukset/?keyword=&location=hyvinkaa&category=&price_range=

Muita kumppaneita: https://www.ostoskortteli.fi/kumppanit/

Video liikkeestä: https://www.youtube.com/watch?v=5Q1khIlfnyo